MOLTES REBAIXES I CAP GANGA

 

rebaixes1

Acaben les festes i comencen les rebaixes.

Aquest cap de setmana han començat unes rebaixes de gener, que com sempre ens bombardejaran amb forta propaganda incitant-nos a comprar el que sigui, unes rebaixes que enguany venen marcades pel fort l’impacte d’una inflació disparada provocada per l’augment de la factura energètica i per l’encariment del preu de les matèries primeres.

Són temps de rebaixes, temps de comprar més barat, però també són temps de donar-te gat per llebre, temps d’anunciar grans descomptes que són ficticis, temps de fer-te creure una cosa que no és, són temps de publicitat enganyosa, temps de frau. Són temps de moltes rebaixes i cap ganga.

Les rebaixes de gener han arribat, però no només a les botigues, als grans magatzems, a l’e-commerce i als supermercats, el concepte de frau arriba a molts aspectes de la nostra vida, a aspectes polítics, a aspectes econòmics i a aspectes socials.

Als pressupostos, moltes rebaixes i cap ganga. L’objectiu no és que els ciutadans tinguem uns pressupostos que ens permetin cobrir les necessitats per a funcionar en el dia a dia i desenvolupar-nos per avançar en el benestar. Què va! Aquí només valen les necessitats i les prioritats dels partits polítics, no dels ciutadans de qui cada vegada estan més i més apartats. Cal muntar un fort circ perquè sembli que entre els polítics s’esbatussen, però no dubteu pas que de pressupostos n'hi haurà, pressupostos que res arreglaran en general, seguirem amb els mateixos problemes quotidians de cada any, és a dir, si busques pis a Barcelona, hauràs de pagar més que una hipoteca o marxar; si surts amb el cotxe...Què Deu t’agafi confessat!; si agafes el tren, matina!, perquè no arribaràs; si reps una herència, ja pots preparar la cartera; si caus malalt i has d’anar a la seguretat social, depèn de qui et toqui, viuràs l’experiència inoblidable de ser tractar com a bestiar, etc.

rebaixes2Als nostres drets, moltes rebaixes i cap ganga. Continúa el drama. Se n'enfoten de la taula de diàleg, ells ja donen el procés per a liquidat. Se n'enfoten dels nostres drets, no els importen els casos d’espionatge, no els importa que els hagin pillat in fraganti, no els importa que la UE els hi hagi tocat el crostó per aquest atemptat contra el respecte a la ciutadania, no els importa res, l’objectiu l’han aconseguit segons ells ho miren amb els seus ulls, l’assalvatjada tribu dels catalans i la seva revolució dels somriures ha estat domesticada finalment. Amb la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació, però augmentant les penes per desordres públics, la part espanyola dona per satisfets els seus compromisos i es considera guanyadora per haver dividit l’independentisme polític. Ells, entenen i estan convençuts que podran continuar mantenint un sistema autonomista controlat, que realment és un sistema de vassallatge i pleitesia, igual que el mantenen des de fa més de 300 anys.

Avui, un cop més els lideratges catalans han sigut molt febles, molt més que el poble, comportant-se i sent uns tristos i covards traïdors i botiflers.

rebaixes3Augmenten les incerteses econòmiques, es multiplica vulnerabilitat de les famílies, la classe mitjana cada vegada està en més perill per l’augment dels desequilibris, els ciutadans de Barcelona haurem de continuar aguantant com la Colau barnicida assassina la ciutat i es perpetúa pactant amb qui sigui, veurem com dretes i esquerres de l’espanyolisme no paren de barallan-se de cara a la galeria mentre internament continuen consolidant el bipartidisme que interessa a tots dos, seguirem havent d’apagar la televisió i la ràdio per no escoltar el discurs del fatxenda monarca espanyol.

La democràcia no ha existit, la democràcia no existeix i no existirà. Tot continua igual, res canvia. Moltes rebaixes i cap ganga.

Cuideu-vos molt! 

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya