4de9  El 4 de 9 és un castell format per quatre castellers per pis des del tronc fins al sisè pis, i que té un total de nou pisos d'alçada. És un castell de màxima dificultat que només ha pogut ser carregat i descarregat 4 vegades a la història.

Els castellers tenen un lema sorgit del poema “Els xiquets de Valls” de Josep Anselm Clavé, i que diu “força, equilibri, valor i seny” i que resumeixen les característiques d'un casteller, encara que s'haurien d'afegir altres com constància, treball, esforç, regularitat, confiança, compenetració, germanor, paciència i sort.

Característiques totes elles que tenen una gran similitud amb la força, determinació i voluntat que estan mostrant una gran majoria del poble català al mon per reclamar la seva llibertat i independència, amb les manifestacions festives, alegres, cíviques, dignesi pacífiques, però a la vegada sòlides i poderoses, és el poder de la Meridiana, el poder de la GranVia i Diagonal, el poder del passeig de Gràcia, el poder de la via catalana.

4 de 9, quatre manifestacions 'milionàries' en participació, fetes en 4 anys consecutius el onze de Setembre, 4 al mes 9, 4 de 9. 4 manifestacions que han evolucionat des de la indignació i la rauxa a l'assossec propi del que busca amb seny el que vol, des de la reivindicació del dret a decidir a la ferme decisió de la independència.

El poble està en marxa, ningú ens pararà. No ens cansarem. No ens pararà i no ens faran cansar un estat opressor format per un grup de aristòcrates, cacics ultranacionalistes i franquistes espanyolistes procedents de la vella jerarquia centralista que fa tres-cents anys que ens explota i ens desgoverna. No ens pararà i no ens cansaran una mediocre pseudooposició de tercera divisió, ja sigui vestida amb robes de niños bonitos o amb robes de falsos progres del tres al cuarto, tots ells acaben combregant amb els estereotips del centralisme espanyol, tots ells esperen a què vingui el senyor de torn a donar força a la campanya, i per tant, tots ells, lluny de fer cap revolució, segueixen els desitjos dels cacics de tota la vida. No ens pararan ni ens cansaran uns mitjans de comunicació mentiders, convertits en màquines d'intoxicació i propaganda al servei dels seus amos, al servei dels oligarques i de les poques famílies que tenen i s'aferren a tenir el poder.

No podran amb nosaltres i ho saben, situació aquesta que els posa molt nerviosos i agressius. Són capaços de tot, de provocar, d'amenaçar, d'insultar, de fer joc brut, de intimidar, de fer el ridícul, de mentir, de destruir fins i tot els seus valors per no respectar els nostres, tot val, no importa el que costi, a Catalunya estant lliurant una batalla que estant perdent.

No és una batalla social com uns quants volen predicar, no és la típica batalla de dretes contra esquerres amb la que espanyols de tots signes sempre han volgut participar, ara és una batalla política. Partidaris del sí i partidaris del no. Partidaris de Catalunya lliure i partidaris de una Catalunya sotmesa per molts anys. Nosaltres no hem buscat aquesta polarització, ha sigut la majoria d'espanyols els que han donat el poder al PP que a la vegada fa anys que recolza una gran part de la seva estratègia amb l'anticatalanisme com a tradició, com a poble, com a llegua i com a nació. Totes les seves accions són conscients i buscades, també rebuscades, res és fruit de la casualitat: ni el recurs al Tribunal més corrupte del món, l'anomenat Constitucional, ni la recollida de signatures per Espanya contra l'Estatut (quin espanyol l'havia llegit?), ni les accions atemptadores de'n Wert, ni ara la decisió de posar al davant del partit a Catalunya a un xenòfob i violent, el mateix que diu que el darrer divendres 11 de Setembre va ser un dels seus dies més tristos contrastant amb l'alegria de centenars de milers de catalans. No hi opció a cap tercera via, és el moment del Sí o del no.

El 27-S decideixes. Fes-ho.

Xavier Mas i Casanova
Economista Col·legiat nr 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya