MESSI, MBAPPÉ I ELS ALTRES

 

messimbappe

La final del mundial de futbol de Qatar sembla un guió de pel·lícula en el que els dos actors protagonistes lluiten per la victòria final, Messi vs Mbappé.

La comparativa és inevitable. Cadascú d’ells és l’emblema de les seves respectives seleccions, Argentina i França. Tots dos sumen cinc gols, són determinants, ambdós tenen la qualitat per a ser campions, ambdós tenen el caràcter per a definir la final, ambdós són jugadors de futbol d’un altra dimensió, però la comparativa no existeix.

Mbappé és un gran talent, atlètic, magnífic, espectacular, definitiu, brillant, potent, amb un instint innat per acabar amb els seus rivals. És possible que avui sigui el millor del món, és possible que guanyi la final de la Copa del Món, però Messi ha sigut i és un altra cosa.

Igual que Mbappé, Messi ha jugat amb i contra molts cracks com Cristiano Ronaldo, Mbappé, Zidane, Ronaldinho, Ronaldo, Modric, Xavi, Iniesta, Henry, Kakà, Rooney, Shevchenko, Drogba, etc. Tots boníssims, cap com ell, Messi, Mbappé i els altres.

Messi és l’habilitat, l’engany, l’artesania, el canvi de ritme, la conducció, el dribling, el xut amb efecte i mil·limetrat, la visió tridimensional a dues-centes pulsacions, però Messi no és només un conjunt de característiques futbolístiques inigualables, és molt més.
Messi no només juga ell, Messi fa jugar als altres també. A Messi no només l’importa fer ell el gol, també l’importa la passada. A Messi l’importa el seu èxit, però també l’importa l’èxit del company. Mbappé és la genialitat individual, Messi és el conjunt de la genialitat individual i la genialitat col·lectiva.

Mentre que a selecció francesa, la responsabilitat que la pilota arribi a Mbappé recau sobre l’equip i el seu entrenador, que és el normal, A la selecció argentina, tota la responsabilitat recau sobre el seu líder, Messi. Les decisions de l’equip surten del seu cap i s’executen mitjançant les seves cames i les seves botes.

Mbappé pot ser el millor jugador aquest any, però Messi traspassa aquests límits, és un artista, fa art, Messi és l’essència del joc.

Guanyi o perdi avui, Messi és futbol, futbol en estat pur.

 

Cuideu-vos molt!

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya