EL PROBLEMA EL TENIU VOSALTRES

EL PROBLEMA EL TENIU VOSALTRES_1

Espanyols: el problema el teniu vosaltres.

La claror de la jove democràcia emergent que dèieu estar construint se us ha anat a fer punyetes. Les forces de la foscor, de l’autoritarisme endèmic heretat de la permeabilització del franquisme a tota la societat han triomfat a l’estat espanyol, un estat que lluny d’avançar, va quedar atrapat en el temps, i ara va a la deriva més absoluta, retrocedint cada dia i sense aturador, el poc que havia aconseguit avançar amb els anys.

Espanyols: sou vosaltres qui heu deixat que això passés, sou vosaltres qui no teniu voluntat de solucionar-lo, a nosaltres els catalans, ens heu posat dins del problema però el problema el teniu vosaltres, de fet, vosaltres sou el problema.

Quan el vostre Presidente del Gobierno, parla de diàleg a cada moment, però no és capaç, ni tan sols, de despenjar el telèfon, el problema el teniu vosaltres. Quan aquest mateix grotesc senyor, ve de visita ràpida a Barcelona, amagant-se de la ciutadania, escoltat subfusell en mà, per visitar a un policia nacional que fingeix, i és escridassat pel personal treballador sanitari, el problema el teniu vosaltres. Quan mentiu, el problema el teniu vosaltres.EL PROBLEMA EL TENIU VOSALTRES 2

Quan organitzeu un homenatge i funeral d’estat a qui va ser el vostre (i el nostre) dictador, 40 anys després de la seva mort, el problema el teniu vosaltres. Quan considereu patriotes als feixistes que abanderats amb la rojigualda i a mà alçada canten el Cara al Sol, a les manifestacions prounitat de la “nación de España”, el problema el teniu vosaltres.

Quan us dediqueu a fer boicot a productes catalans, el problema el teniu vosaltres. Quan accepteu com a normal que a una botiguera gallega de fruita se l'apallissi per vendre peres de Lleida, el problema el teniu vosaltres. Quan us en burleu o permeteu l’odi als catalans, la catalanofòbia, el problema el teniu vosaltres. Quan esteu d’acord en fer actes d’estat per debilitar la nostra economia, el problema el teniu vosaltres.

EL PROBLEMA EL TENIU VOSALTRES 3Quan us sentiu súbdits d’un rei imposat per la dictadura, el problema el teniu vosaltres. Quan assassineu i feu patir a braus a les places, el problema el teniu vosaltres. Quan aplaudiu i rieu les gràcies a un milionari defraudador fiscal, capità de la “selección de fútbol”, el problema el teniu vosaltres. Quan els vostres diaris de referència són l’ABC, la Razón, el Mundo i el País versió Madrid, el problema el teniu vosaltres.

Quan respecteu, us creieu, us conformeu i no reaccioneu davant de la implantació de la injustícia a l’aparell de Justícia espanyola, el problema el teniu vosaltres. Quan no feu res per combatre la manca d’independència del poder judicial, quan accepteu l’aixafament de llibertats i drets fonamentals, i les sentències injustes emeses pels tribunals polititzats i prevaricadors, el problema el teniu vosaltres. Quan penseu que els registres a casa, i a les oficines de l’advocat del MHP Puigdemont, en Gonzalo Boye, estan justificades, el problema el teniu vosaltres.EL PROBLEMA EL TENIU VOSALTRES 4

Quan ja no sou, ni sereu una democràcia, el problema el teniu vosaltres. Quan no teniu cap proposta més enllà d’utilitzar la violència contra les protestes ciutadanes, quan el vostre camí a fer i seguir només està basat en el model del garrot i la por, el problema el teniu vosaltres.

 

El problema el teniu vosaltres, el nostre problema és estar amb vosaltres, s’acabarà quan marxem.

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya