fintechFINTECH, NOVES FONTS DE FINANÇAMENT QUE NO MARXARAN

El concepte Fintech respon a la combinació entre finances i tecnologia, amb l’objectiu d’aportar noves solucions al consumidor financer, no només en l’aspecte financer sinó en la resta de serveis que han estat prestats de forma tradicional pels bancs o entitats financeres convencionals, identificant el seu nínxol de mercat en la possibilitat de millorar el servei al client i basant el seu avantatge competitiu amb la utilització de la tecnologia per la millora d’aquests serveis.

En el nostre entorn proper i immediat, les entitats financeres convencionals han estat les finançadores habituals de les empreses. Però el món segueix canviant, l’aparició de nous conceptes i nous actors basats en la fortalesa que els hi dóna l’àmbit digital, estructures molt lleugeres i orientades completament al client, han vingut a modificar aquesta situació. Les Fintech, noves fonts de finançament que no marxaran, han vingut per quedar-se. L’oferiment d’un servei més personalitzat, la rapidesa en la creació d’un producte òptim i l’agilitat per adaptar-se als canvis de l’entorn són alguns dels aspectes sòlids que facilitaran la consecució de la satisfacció dels clients.

La irrupció d'aquestes empreses en el mercat ja és avui dia una realitat. Les entitats financeres són conscients d'això i s'estan preparant. En el passat ja han tingut importants competidors en el seu negoci, en aquest cas els canvis poden ser més ràpids i profunds. Tothom coincideix a donar com a segur el fort impacte que les Fintech tindran en el sector financer, en la seva mentalitat, els més radicals consideren que canviaran completament el sector, els més conservadors consideren que simplement ajudaran a la seva evolució.

Les principals àrees de negoci per les que es mouen les Fintech actualment són: pagaments i transaccions, finances personals, consultoria i comercialització per inversions i alternatives de finançament per a particulars i empreses.

La tecnologia és el seu principi rector. No existeix intervenció humana en tot allò que es pugui utilitzar un procés automatitzat. El tracte directe, la transparència com a fet irrenunciable, la claredat en les comunicacions i la joventut de la majoria de les plantilles que componen aquests tipus d’empreses, les diferencia de les entitats financeres tradicionals i les ha connectat directament amb la generació coneguda com a "Millennial", els joves que han nascut i tenen la tecnologia com a part innata de les seves vides, i que actualment estan començant a realitzar les seves primeres operacions financeres. Per aquesta generació de natius digitals, la generació que ja està aquí, no li calen oficines a peu de carrer, ni presència física, ni papers, ells només creuen en la informació i l’acció al moment, sense dependre de tercers, considerant només la tecnologia com a eina.

Les Fintech han vingut per quedar-se, no marxaran i aniran a més.

Xavier Mas Casanova
Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya