hollandeFrançois Hollande és el segon socialista que presideix la República Francesa. El seu programa polític en aspectes econòmics proposa augmentar l'impost IRPF fins 75% per les rendes superiors a 1 milió, augmentar el salari mínim, igualar les rendes de capital amb les rendes del treball, retorn de les ajudes públiques per les empreses que deslocalitzin fora del país, proposar a la UE el creixement en llocs de treball com objectiu prioritari, la creació dels eurobonus, crear un banc d'inversió pel desenvolupament de les petites i mitjanes empreses, rebaixar sous de directius en empreses públiques, augmentar l'impost de la banca, prohibir als bancs tenir sucursal a paradisos fiscals, augmentar les ajudes a famílies amb fills en edats escolars i augmentar l'impost de patrimoni i successions.
Aquesta setmana s'ha inaugurat a Port Aventura, l'atracció Shambhala. El nom de aquesta atracció correspon a un paradís mític i intangible més enllà de les muntanyes de l'Himàlaia, un lloc meravellós on només hi ha riqueses, pau i bellesa.
shambala


Els dos fets que comencen tenen importants similituds que poden anar en un sentit o altre. Per un costat Shambhala és la muntanya russa amb la caiguda més llarga i ràpida d'Europa; però per altra part també és la de més alçada, més recorregut i més velocitat. Quin serà el camí d'Hollande?
De moment, les eleccions franceses han expressat la resistència del poble enfront les polítiques d'austeritat i ajust fiscal, que han sigut, són, i seran un retrocés per la majoria, ja que no milloren les contraccions econòmiques, tot el contrari, els retalls en les despeses dins d'una economia deprimida potencien la depressió, la mancança de creixement i l'augment del ja massiu atur.
Realment, aquestes eleccions s'han d'analitzar com un referèndum sobre l'actual estratègia econòmica europea, han suposat la desaprovació del poble francès, i segurament altres pobles en un futur immediat, a l'actual direcció imposada per l'eix "Merkozy" (realment Merkel imposant i Sarkozy assentint) que ja no tindrà en el nou President francès, el rol de suport incondicional de fantasies impossibles de prosperitat mitjançant el patiment.
L'arribada d'Hollande suposa que Europa, avui tingui més possibilitats de sobreviure que fa unes setmanes. Així sigui...només d'aquesta forma estarà més aprop el Shambhala dels europeus.

 
Xavier Mas
Economista Col·legiat nr. 9493