TORNAR A COMENÇAR

desconfinar0

Sense cap vacuna eficient, sense una sanitat preparada per resistir els pics epidemiològics, amb l’índex més alt de defuncions de tot el món pel virus, sense tenir suficients tests fiables per a tothom, sense tenir prou dades en general, i ara volen començar a desconfinar? Són negligents, bojos, irresponsables i dolents.

Sé que fa més d’un mes que no sortim de casa, que volem anar a veure els nostres pares, que ja no sabem què fer amb els nostres fills, és lògic el nostre neguit i cansament, la nostra impotència i la nostra preocupació pel que passarà amb les nostres feines i el nostre futur. Som éssers socials per naturalesa, vivim en un país amb una forta cultura de fer coses al carrer, de sortir a comprar el pa, d’anar al gimnàs, d’anar a treballar cada dia, de trobar-nos amb amics per dinar o simplement sortim per passejar.

Gràcies a la paciència i sacrifici del confinament exhaustiu portat a terme per la majoria de nosaltres, la corba de la pandèmia comença a aplanar-se, el nombre de contagis i de morts baixen, estem derrotant al virus. Cada dia que ens autocontrolem, cada dia que no busquem i trobem una excusa per sortir de casa sense ser necessari, estem salvant vides, milers de vides. Cada dia de confinament, ens fa ser herois.

I ara que anem pel bon camí, que estem extremant com cal la higiene, ara que el distanciament social i la quarantena estan funcionant, no és moment de cantar victòria de forma prematura ni de precipitar-nos en voler tornar a una normalitat que només és fictícia, només és un desig emocional, una trampa mortal. Ara és el moment de seguir combatent a l’enemic viral fins a derrotar-lo totalment.

Desconfinar ara és tornar a començar, tornar a la casella de sortida. Relaxar o revertir les contundents accions preses en els darrers dies, ens conduirà de forma inequívoca a un rebrot intens de la pandèmia, a una explosió exponencial en els casos d’infectats, anul·lant l’efecte de les mesures implementades fins ara i fent inútils tots els esforços realitzats. Desconfinar-nos a destemps és provocar un rebrot que col·lapsi definitivament la nostra sanitat i economia. desconfinar1

I per corroborar aquestes manifestacions, per contrarestar el típic “listillo” insolidari que només vol sortir al carrer egoistament perquè no és capaç sacrificar-se més pels altres, i que criticarà aquest article amb l’argument fàcil que "un economista no és un epidemiòleg", cosa que no sóc ni ho pretenc ser, només fer referència als estudis realitzats pel MIT (Massachusetts Institute of Technology), una de les Universitats tecnològiques més prestigioses del planeta, que ha creat un sistema basat en la Intel·ligència Artificial i que va fer una exacta predicció de les corbes de desenvolupament de la pandèmia considerant les actuacions dels diferents governs. I que també ha determinat els efectes d’un desconfinament irresponsable, resumint-ho diu que en aquest cas haurem de tornar a començar des del principi, tornar-ho a passar, una i moltes més vegades fins que es faci bé.

desconfinar2Però a part de la realitat virtual, fer referència a la realitat real i al cas de Singapur, un dels primers països a tenir casos de coronavirus i combatre amb èxit l’epidèmia, tant sanitàriament com econòmicament sent un exemple mundial, però que en els darrers dies està vivint un retorn al malson, ha hagut de tornar a tancar escoles i negocis no essencials, registrant de nou un màxim històric de casos i de morts. I tot per no haver fet bé el desconfinament i no haver pres mesures eficients en els treballadors immigrants del país, un sector molt vulnerable a les infeccions per les seves inhumanes condicions de vida.

Encara que us ho digui un economista, aquesta vegada feu-me cas i seguiu confinats. Ja ens desconfinarem quan ens ho diguin joves epidemiòlegs, investigadors preparats, matemàtics i enginyers qualificats en intel·ligència artificial, no fem ni cas quan ens ho diguin governants ineficients, funcionaris caducs i militars casposos.

Protegiu als vostres i cuideu-vos molt!

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya