NI BONS NI DOLENTS

 

NibonsNidolents 1

Dubtes, tinc dubtes, molts dubtes.

Bombardejar a civils i posar tancs al carrer mai ha estat, ni està ni estarà justificat. Mai!. Qui ho fa és un assassí.

Però em nego a pensar i creure que els nord-americans i els europeus occidentals són els bons, mentre els russos són els dolents. Ni bons ni dolents.

Tot el que ens diuen els diaris, tot el que ens expliquen les televisions és veritat o és propaganda? Sabem que ens menteixen, ens menteixen sempre. Ho sabem, ho hem vist en primera persona, hem patit el que és la manipulació, i ara estem disposats a creure cegament el que ens expliquen sense cap dubte? Jo, no!

Vull saber, vull conèixer, vull entendre un tema tant complex com és la guerra d’Ucraïna, una guerra que és la suma de vàries guerres, una guerra civil entre ucraïnesos occidentalitzats i ucraïnesos prorussos, una guerra europea i una guerra internacional a l’hora.

L’agressió militar russa contra Ucraïna és inhumana, no es pot relativitzar, però tampoc ha de passar per davant d’altres agressions imperials que han deixat destruïdes a societats senceres, que han deixat a milions i milions de persones mortes, ferides, desplaçades i traumatitzades a tot el món. Aquesta guerra, com la resta de guerres, és miserable.

NibonsNidolents 2

Putin és un desgraciat, un psicòpata i un assassí de persones innocents, però també ho són aquells que han pogut evitar la guerra i no han fet res. Els Estats Units sabien que Rússia preparava una invasió i sabien com evitar-la, però ja els hi va bé que Ucraïna faci el paper de víctima inevitable, una víctima que està a milers de kilòmetres de la seva frontera, una víctima que ha sigut utilitzada com a ariet contra Rússia que els hi començava a fer una mica d'ombra, una víctima que no els afectarà si sagna poc, molt o es dessagna totalment.

Sacrificar un peó per aconseguir la reina és una estratègia típica en el joc dels escacs, el que no sabem és si la reina és Rússia o l’estratègia va més enllà i pensa també en la Xina. Els governs occidentals saben que en una guerra militar, Ucraïna mai pot guanyar a Rússia, quin sentit té doncs invertir milers de milions per a proporcionar armes als ucraïnesos si la derrota està assegurada?, quin sentit té mantenir més temps l’agonia?.

NibonsNidolents 4

Pobre gent. És molt impactant veure la imatge, per primera vegada, d'uns refugiats que vesteixen bé, no van bruts, ni amb draps com els sirians o els afganesos, els ucraïnesos surten amb el que tenen i el que tenen és roba de Zara, de Mango o del Primark, és roba normal com podria ser la nostra, és roba de gent que fins fa poc no imaginava que la seva vida canviaria tant.

No, nosaltres no en som pas de racistes, vam ser dels primers que demanàvem ajuda per Síria, per Afganistan; però siguem sincers, ens impacte més quan la gent que està fugint, és tan similar a nosaltres, com un mirall de la nostra societat, podriem ser nosaltres.

Putin mereix ser castigat. És un mentider que enganya al seu poble, exagera el suposat genocidi rus del Donbass i fa extensiu perversament a tot el regim ucraïnès l’existència de milícies nazis que campen lliurament per Ucraïna, una forta campanya de desprestigi per poder deshumanitzar a la jove república i al seu govern, i per justificar els bombardejos indiscriminats contra la població civil. Per als russos no hi ha guerra ni invasió d’un estat sobirà, només hi ha ajuda de l’exèrcit rus als seus aliats i amics.

Però no creieu que Putin s’ha equivocat d’època? Putin creu i potser avui controla els mitjans propagandístics de Rússia, la guerra de la desinformació, però som al segle XXI, el rus no és un ignorant ni un mort de gana, més d'hora o més tard s’en adonarà que aquesta invasió no és un fet per a estar-ne orgullós, sinó que li passarà la factura de la vergonya. Potser hi caurà quant apareguin imatges de soldats russos capturats, o quan els cadàvers dels joves soldats russos tornin a casa en bosses de plàstic, o potser quan vegin les imatges de cossos de nens i nenes innocents destrossats, però hi caurà segur.

NibonsNidolents 3Davant d’aquesta situació és difícil no prendre partit, per molt que un vulgui ser fred i esperar a tenir el màxim de informació. Analitzar els motius històrics, els motius geopolítics i el motius econòmics d’aquesta invasió és necessari, però les conclusions, un cop fetes aquestes anàlisis, no poden ser cap coartada per defendre o atacar l’estat invasor o a l’estat envaït. Estem parlant d’atacar a persones!, de vides humanes,parlem del seu drama, del seu dolor i del seu patiment.

Aquí no parlem d’estats bons ni dolents, parlem de dolents i dolents, segurament de dolents amb més poder i de dolents amb menys poder, però no hi ha ni un pam de net en els estats. Els únics bons són els civils innocents, abocats a marxar i fugir. Molt trist tot plegat.

 

Cuideu-vos molt,

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya