papanoel-en-crisis   Ja van cinc Nadals en crisis. Als primers, els de l’any 2008, quasi no ens vam enterar, al 2009 vam pensar que era temporal, al 2010 pensavem que s’havia acabat el pitjor, al 2011 ja es va presentar amb fortes incerteses, que continuen i augmenten en aquestes festes, les del 2012.

A les empreses, els missatges més repetits són del tipus: aquest any no hi haurà lot perqué hi ha poca caixa, aquest any no es realitzarà dinar/sopar de Nadal institucional, el proper any hi haurà reestructuracions, desitjar-vos que no us afecti a vosaltres; a començament d’any hem de parlar per retocar els sous, despeses, ...

Amb l’economia en recessió i les persones més pesimistes que mai, donat que cada vegada hi ha més aturats, més salaris congelats, més pèrdua de poder adquisitiu, cada vegada costa més arribar a final de mes, i cada vegada coneixes a gent més propera que els hi tocat rebre, gent que fins fa no gaire vivia bé o molt bé, que gastaven en les seves compres nadalenques, feien els seus viatges o sortides o cel·lebravem els seus dinars fent alguna cosa extra. Aquest context porta a una disminució del consum en aquestes dates.

La campanya de Nadal representa entre el 20-25% de les vendes anuals a les botigues. Però amb els agravants que aquest any els marges baixen per adaptar els productes a les necessitats dels consumidors, i que molts botiguers no contractaran personal addicional per evitar tenir despeses al màxim. Més que mai es compraran productes rebaixats, en promoció o de segona ma (sobretot en articles cars, com smartphones i tauletes).

La despesa promig, es calcula serà del 36% de la despesa per ciutadà al inici de la crisi, i aixó considerant que molts no tindran el que gastar. L’augment de l’IVA, la taxa d’atur del 25%, la desaparició de la paga extraordinària dels funcionaris i l’expectativa de recessió pels que tenen feina desmotiven el consum i la relaxació de l’actitut estalviadora que normalment existeix a les festes. El daltabaix del consum nadalenc, es nota a peu de carrer.

Potser, com tantes altres vegades, hem despertat d'un somni, on es desvirtuaven els significants. Així les festes de Nadal havien pasat a significar suculents menjars, consum i compres, carrers molt iluminats, viatges a esquiar, figures de pessebre de coleccioniste, etc... i s’ha de passar pàgina de tot aixó.

Benvinguts a la crua realitat. Seran unes festes tristes per moltes persones, on el regal que figurarà més en la carta dels Reis serà: mantenir o aconseguir un treball per l’any 2013.

 

MERRY CRISIS!!! & a happy new year

Probablement l’any 2013 serà el pitjor de tots, dels 17 milions de cotitzadors actuals, es preveu que en poden quedar 14 a final de l’any, ja que hi han quasi 3 milions d’autònoms, molts d’ells que es van donar d’alta al inici de la crisi utilitzant la prestació de l’atur, però que ho hauran de deixar quan acabi aquesta i segueixin sense ingressos. Les administracions seguiran sense pagar i això sí, seran cada vegada més i més insaciables, ja que no tenen diners.

De totes formes, si els maies es van equivocar al preveure la fi del món, també es poden equivocar els analistes. Els ciutadans hem de preparar-nos per combatre els intents per desmuntar la nostra societat del benestar, que són constants i inequívocs. La nostra societat es mou, però s’ha de moure més. I si som bons, no permetrem que les coses passin i prou. S’estan teixint xarxes socials i cíviques compactes, resistents, que ens ajudaran a donar valor a aspectes qualitatius enlloc dels quantitatius, a valors com compartir, el suport, la crítica constructiva, l’austeritat, la humiltat, l’esforç, el treball, la constància, la solidaritat i l’honestedat. Participem-hi!

Les persones podem fer que s’estableixin les bases per una millor recuperació, si hi ha les oportunitats, però cal estar preparats. La recuperació del sector exterior per iniciativa dels més emprenedors i l’apertura de crèdit, que s’ha d’imposar per regulació, són dos pilars on s’ha de recolzar la recuperació de l’economia, juntament amb l’eliminació de castes mediocres i corruptes sense límits.

Bon Nadal a tothom!

Xavier Mas i Casanova
Economista Col·legiat nr 9493