Imprimeix
Categoria: CATALUNYA
Vist: 6375

flotador  Era un dubte amb decisió coneguda: Catalunya ha demanat finalment el res.cat (a llegir “res per Catalunya”)a Espanya, a través del fons de liquiditat autonòmica del govern espanyol per 5 mil milions d’euros.

Des del govern català s’ha comentat que no s’acceptaran condicions polítiques, però realment és tot el contrari.

Es tracta d’un rescat absolutament pervers, ja que Catalunya demana un préstec a qui ha recaudat els diners dels catalans mitjançant els impostos, de forma prèvia.

Existeix un decret llei que regula el fons de liquiditat econòmica, i evidentment estableix unes condicions (per tant, govern de CIU no feu de PP i no intenteu enganyar als ciutadans, que no súbdits vostres).

Inicialment s’exigeix que es presentin modificacions al pla d’ajustament que es va aprovar al Consell de Política Fiscal i Financera. Aquestes modificacions han de garantir el compliment dels nous compromisos adquirits en el préstec (amb interès, clar) del rescat. Has de complir el pla d’ajustament modificat i has de donar información que solicitin. En cas de no complir, l'estat envia un equip de tècnics o inspectors del Ministeri d'Hisenda que poden demanar qualsevol dada de les partides d'ingressos i despeses i exigir (no pactar) mesures amb caràcter immediat. Si no s'implementen aquestes mesures, el govern de l'estat amb l'aprovació del Senat espanyol les pot fer executar de manera directa i immediata. Per tant, el govern de l'estat passa a donar directament les instruccions a qualsevol autoritat de la comunitat autònoma, quedant Catalunya totalment en mans del govern de l'estat que vigilarà que es compleixin les condicions pactades per acollir-se al préstec.

De totes formes, només és una ”patada endavant” però cap solució, ja que els pressupostos d’ingressos estan calculats per una previsió d’ingressos impositius que no es compleixen en aquest moment, ni sembla que es puguin complir.

A Catalunya necessitem un líder valent, realista i amb imaginació. La vaca ja no dóna més llet. No trovarem complicitats a Espanya, s’han de buscar en un altre lloc. S’han de prendre decisions difícils però necessàries en els temps tan complicat que estem vivint. Els catalans a Espanya no tenim futur com a col·lectiu. No ens entenen, no ens respectem, no ens volen, i tot sovint ens insulten i ens menyspreen.

El camí de sortida es diu independència.

 

Xavier Mas i Casanova
Economista Col·legiat nr 9493