Imprimeix
Categoria: CATALUNYA
Vist: 4700

balancesfis  Avui em ve de gust fer un article directe, molt directe, amb dades, moltes dades, que ens han de fer dir les coses pel seu nom, sense emmascaraments ni dobles interpretacions, les coses són com les tenim, i les dades ens manifesten rotundament que el que vivim per part de l’estat espanyol és espoli i no recaptació.

 

Som-hi i ho expliquem amb 10 punts:

 

          - Més del 10% del PIB català va a Espanya i no torna. Aquest drenatge fiscal es produeix de forma sistemàtica, any darrere any. En els darrers 25 anys, més de 300.000 milions d’euros han marxat a fons perdut, més de 45.000 euros per cada català, en aquests 25 anys. Una família com la meva, que som 4, ha contribuït a “las Españas” amb 180.000 mil euros. Dit així, espanta, oi!

 

-          - Un 40% dels impostos recaptats no es gasten ni es reinverteixen a Catalunya. De cada euro que l’estat recapta d’un català, només retornen 0,60 cèntims, la resta es destina a altres indrets, a les seves infraestructures, a la seva ocupació, a mantenir personatges que no respecten ni a Catalunya ni als catalans, i que no saben ni volen defensar els nostres interessos i la nostra idiosincràsia.

 

-          - Només el 30% de les obres públiques adjudicades a Catalunya per l’estat es porten a terme, mentre que a Madrid es porta a terme més del 110%. Hi ha anys, com va ser el 2007 que només es va portar a terme el 15%.

 

-          - L’estat espanyol licita el 2% del seu PIB com obra pública, però a Catalunya només ho fa pel 1,2% del seu PIB. Com hem vist en el punt anterior, a més d’invertir poc en pressupostos, després els incompleix.

 

-          - En els darrers 30 anys, Rodalies rep el 50% d’inversió en obres que “Cercanías” a Madrid. Catalunya que representa el 40% del total de la demanda dels trens de rodalies a tot l’estat,  pateix estructures molt antiquades i no ha rebut obres de gran importància des de 1975. El 40% dels trens construïts als anys 70, els anomenats trens obsolets circulen per Catalunya, menys del 10% circulen per Madrid.

 

-          - Quan els catalans marquem la casella de destinació a finalitats socials a l’impost de l’IRPF, només el 35% d’aquest van a ONGs catalanes. Catalunya, tot i ser la comunitat més solidària en aquest aspecte en comparació amb les altres, és la més discriminada en el que es refereix a la reinversió, on el 65 no torna mai.

 

-          - En Seguretat social, Catalunya gasta quasi 4 mil milions més d’euros en pensions que el que ingressa per cotitzacions anualment, i que representa un dèficit del 20%.

 

-          - La terminal 1 de l’aeroport del Prat va costar 5 vegades menys que la terminal 4 de Barajas a Madrid. El total d’inversió a la zona aeroportuària de Madrid sextuplica a la del Prat, però en resultats, El Prat guanya 12 vegades més que l’aeroport de Barajas a Madrid, i  representa més del 50% dels beneficis totals d’Aena.

 

-          - Catalunya és on hi ha menys funcionaris proporcionalment amb altres comunitats autònomes de l’estat espanyol, per exemple en comparació amb Extremadura, aquesta comunitat duplica en nombre proporcional als funcionaris catalans si considerem com a tal a empleats públics autonòmics, municipals i estatals. Si només considerem empleats estatals, Madrid multiplica per 6,5 el nombre proporcional de funcionaris catalans.

 

-          - Miscellaneous: Els estudiants universitaris catalans representen el 17% de tot l’estat espanyol, però només reben beques el 7%. El nombre de jutges a Catalunya és de 8 per cada 100 mil habitants, el menor de tots, on destaca Astúries amb 13,5 jutges per 100 mil habitants. Catalunya desemborsa 50 milions d’euros anuals per atendre pacients d’altres comunitats. Etc.

 

Això no és solidaritat, ni estat de benestar, això és treballar pels altres, prendre’ns el pel literalment.

 

Xavier Mas Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493

Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya