anem  Ho va dir en Raül Romeva ahir: “Anem per totes”, en l'acte de presentació de la candidatura conjunta de cara a les eleccions del 27-S, anomenada Junts pel sí.

Romeva, sempre clar, va deixar altres comentaris que evidencien que com ell mateix va dir: “això va de veritat”. Va proposar que el Parlament declari solemnement que s'inicia el procés d'independència, que es creïn eines jurídiques per la desconnexió, que això va de debò, ja no tenim marge, que estem disposats a fer-ho bé i sobretot a fer-ho, que estem en un estat que no entén els conceptes bàsics de la democràcia, proclamarem la independència.

I és que proclamarem la independència, i ho farem amb el to que ho ha fet Romeva, sense aixecar la veu, amb naturalitat i un somriure, sense crispació, sense moltes parafernàlies, amb la calma que dóna la raó. Ho farem. El nostre país no encaixa en l'estat espanyol, està en un altra òrbita, Catalunya està viva dins d'un estat mort que la nega. Ho intentarem, ho farem i ho aconseguirem. Contra la voluntat col·lectiva d'un poble es pot lluitar un temps limitat però no es pot derrotar indefinidament.

Anem per totes. Per diferents motius, el social, el cultural, el de la dignitat i l'econòmic. Catalunya no és cap mindungui, encara que l'estat s'ho pensi. Som considerats, internacionalment el motor de l'estat espanyol. Amb un 15% de la població de l'estat, i només el 6% de l'extensió del seu territori, generem el 20% aproximadament de la seva riquesa. El grau d'obertura exterior de l'economia catalana és capdavantera en comparació amb altres regions europees industrialitzades i és incomparable si ho relacionem amb altres zones de l'estat, Catalunya genera el 25% del total de les exportacions espanyoles. Les inversions estrangeres a Catalunya són del 20%, un percentatge molt elevat si considerem la proporció d'inversions en altres zones europees que no tenen la capital de l'estat. A més, Catalunya disposa de molt poca despesa pública en matèria de funcionaris, és la comunitat espanyola amb menys índex de funcionaris per habitant. Catalunya és atractiva, és reconeguda internacionalment, sobretot la seva capital, Barcelona, atraiem el 25% del turisme de tota Espanya. Els fonaments econòmics de Catalunya són molt sòlids permetin-nos fer una previsió molt optimista de futur.

Alguns indecisos i temerosos veuen la independència com un procés amb riscos i incerteses. És tot al contrari. El drama, el problema i els riscos estan amb les certeses i la seguretat que suposaria continuar formant part de l'estat espanyol. O no és un risc per l'economia domèstica i col·lectiva, el ser espoliat de forma continuada i parasitària, i que de ser una de les comunitats que més ingressos generen, passem a ser una de les comunitats on més costa viure, per l'alt nivell de vida. O no és un risc per la llibertat i seguretat de les persones i del país el no disposar d'un sistema judicial àgil, rigorós i independent, de veritat algú es conforma en tenir uns tribunals polititzats com els que tenim, com algú pot patir per incerteses quan les coses només podran millorar. O tampoc és un risc que mes darrere mes, el fons de les pensions es vagi disminuint en quantitats escandaloses, un fons que no trigarà molt en acabar-se de ben segur en molt pocs anys. O no és un risc pels catalans i les famílies que visquem a Catalunya, siguem independentistes o unionistes, el fet que s'apliquin polítiques econòmiques generals molt distants als interessos que tenen les nostres empreses i els treballadors que treballem en aquestes. O no és un risc, la manca d'infraestructures necessàries per poder desenvolupar l'economia catalana en clau de present i de futur. I així tantes i tantes coses que ens perdem si ens quedem, i que resten, i altres que ens podríem perdre en cas de no marxar i que sumariem. Reformar Espanya és del tot impossible.

Les oportunitats no són eternes. No marxar d'Espanya o trigar en fer-ho ens suposa haver de pagar un altíssim cost, un cost d'oportunitat o cost alternatiu potencial de gran magnitud, que en economia significa el valor que té no triar la millor opció al prendre una decisió o no prendre-la.

Sumar és independència, restar és dependència.

Xavier Mas i Casanova
Economista Col·legiat nr 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya