PER LA MEVA FAMÍLIA, PELS MEUS AMICS, CAP TOLERÀNCIA ALS NO VACUNATS DE COVID

 

novacunats1

Els no vacunats no només es posen en perill ells, posen en perill a tota la resta.

En aquest tema la meva tolerància és i serà zero. Cap.
Accepto que una persona no es vulgui vacunar, és la seva llibertat, la seva decisió, una decisió voluntària probablement estúpida, jo segur que també en prenc de decisions estúpides, però no podem acceptar, en un cas de salut pública, que pugui conviure amb la resta amb total normalitat. La vaccinació no pot ser obligatòria, però ha de ser coercitiva i tenir conseqüències perquè estem parlant de salut i estem parlant de pandèmia.

El fet de no vacunar-se s'ha de tractar com un atemptat contra la salut pública, significa posar la resta en risc, d’interferir a la vida dels altres. La seva llibertat s’ha de respectar, però acaba quan comença la dels altres, que, en un cas de pandèmia, és quan hi entra en contacte. La meva llibertat i la de la resta de vaccinats, passa per a fer la vida quotidiana com a normal, o el més normal possible, no passa per estar constantment en risc, en risc a l’oficina, en risc al transport públic, en risc quan agafo un avió o un tren, en risc quan prenc un cafè o vaig a dinar, en risc quan tinc una reunió.

Us asseguro que sóc l’home més poruc del món amb les vacunes o injeccions, potser algú em pot igualar, però no superar en aquest aspecte, però el dia de la vacunació (dosi única perquè vaig passar la Covid el mes de gener) ho vaig fer amb total convenciment i seguretat que ho fèia no únicament per a mi, ho feia també per la meva muller, pels meus fills, per la meva mare i el meu sogre, per la meva germana i cunyada, pels meus nebots, pels meus cosins, per la meva família en general, pels meus amics, pels meus companys de feina, pels meus veïns, i en general per respecte a qualsevol persona que estigués en contacte amb mi i jo pogués contagiar i perjudicar.

novacunats2Per la meva família, pels meus amics, cap tolerància als no vacunats de Covid. La Covid no és cap broma, ha arruïnat la vida de moltes persones i famílies, han mort més de 5 milions de persones a tot el món, i realment sabem que en són moltes més, han mort 1,5 milions de persones a Europa, quasi 90 mil a l’estat espanyol i 16 mil catalans. A tots se’ns ha emportat alguna o vàries persones estimades, molt estimades en el meu cas. No vull tornar a viure aquest malson, hem d’evitar el que és evitable, hem de lluitar perquè no torni a passar.

Les dades científiques són contundents.
Primera: els vaccinats tenen molta menys possibilitat de contagi. Segona: si un vacunat s’infecta, hi ha menys probabilitat de transmetre el virus. Tercera: la gravetat de la malaltia és molt inferior en els vacunats, incloent-hi noves variables com la Delta, encara que baixa la taxa de protecció. Quarta: mentre no arribem a taxes molt altes de vacunació, properes al 90-95% el dany econòmic i social és molt alt.

Tenim els vaccins, són universals i gratuïts, fins i tot al món occidental acaparem les que necessiten els països pobres, és un tema de consciència el fet de vacunar-se. No fer-ho és cosa de negacionistes ximples, d’ignorants, d’inconscients, d’apàtics compulsius, de trastornats, d’egoïstes, de kamikazes, d’incívics, de gent que no sap el que és la solidaritat. No ho hem de tolerar. No es volen vacunar, perfecte, ens volen posar en perill a tots, de cap manera! A confinar-se ells!, per evitar que ens hagin de confinar a la resta. A tancar-se ells! amb les seves bogeries i el seu “jo, jo, jo” perquè la resta puguem, per fi, fer com més aviat millor una vida normal.

El passaport Covid és necessari, imprescindible per la nostra seguretat. No estàs vaccinat i no ho estàs per voluntat pròpia, endavant!, però no et volem atenent i treballant als hospitals, ni a les residències de gent gran, no volem que entris a les oficines posant en perill a les persones i al negoci, no t'hi volem dinant a un bar o restaurant i tenir-te a la taula del costat, simplement no t'hi volem fent vida amb nosaltres perquè ets un perill i ens pots fer mal.
Si tant creus amb el no vacunar-se, afronta-ho!, inaugura un restaurant amb un cartell ben gròs que digui i avisi que “en aquest restaurant només hi som els no-vacunats, tots els cuiners i cambrers van sense mascareta”, tan valents sou doncs endavant, “pit i collons” i veurem si us en sortiu. Evidentment que no ho fareu, el que voleu és que la vostra factura la paguem entre tots, entre els que hem sigut responsables, que afortunadament aquí som majoria però no els suficients.

novacunats3Ho estem veient de nou, hi ha un repunt a tota Europa, sobretot a l’Europa central, en els països on (sorprenentment) hi ha un menor nombre de vacunats. Què fem amb les fronteres obertes i deixant-los entrar lliurement sense mesures de seguretat?, que no hem vist el que succeeix?. S’han de prendre mesures preventives, per evitar que ens encomanin, i per a no haver de lamentar-ho després. Hem d’evitar tornar a les restriccions i tancament de negocis, i per això, hem de recuperar l’ús de la mascareta als espais públics i hem d’incrementar les restriccions, no en nombre sinó en comportament, als espais tancats.

El nostre país no es pot permetre tornar a tancar, no es pot permetre pagar una factura entre tots pel que generen només uns quants. No és just ni acceptable fer pagar al vaccinat la decisió del no-vaccinat. No es pot fer pagar a justos per pecadors, no hi ha excuses de desconeixement ni de manca de recursos, ara tenim més solucions (vacunes) i més coneixement de la Covid. La condescendència als no vacunats no pot ser un clau més a la tomba de la vida dels ciutadans vacunats, afectant les nostres feines, afectant l’educació dels nostres joves i infants, afectant la nostra salut.

Au, valents!, no us vacuneu sinó voleu!, però pagueu la vostra factura quan aneu a visitar-vos, quan aneu a l’hospital, quan aneu a les UCI. Sé que amb aquests comentaris, els negacionistes, els antivacunes, els antisocials, els antiTOT en general i sense motius, els que no heu donat mai un pal a l’aigua, els irrespectuosos amb la resta, em posareu verd, però tant me fa, ans tot el contrari, aquesta sempre ha sigut la predicació dels reaccionaris i tribus de dictadors a la història, dir dels altres el que són ells.

A mi no m’importen ni m’afecten les vostres fonamentalistes opinions, només m’importen els meus, només m’importa la democràcia i la llibertat de debò, m’importa la ciència per fer-nos avançar i sobreviure a pandèmies i catàstrofes que ens esperen en un futur, no la vostra falsa i fàcil xerrameca de pà sucat amb oli.

Felicitacions per Àustria, per les seves mesures de confinament i fortes restriccions als no vacunats, encara que arribin tard. Felicitacions per Itàlia, per aplicar les mesures més restrictives per a treballadors en matèria de Covid. Felicitacions per França, per exigir la tercera dosi del vaccí per optar al passaport Covid. Felicitacions per a tots els països que estan reaccionant i prenent mesures preventives.

Gobierno español i Govern català, a què espereu? Ara estem millor que altres, però sabeu que això pot canviar en setmanes. Governeu i preneu mesures, ja!

 

Cuideu-vos molt,

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya