TEMPS DE PRESSUPOSTOS, TEMPS DE PRENDRE EL PÈL

 

tempsdepressupostos1

Quan t’enganyen una vegada és culpa del que t’enganya, quan t’enganyen sempre, també és culpa de l’enganyat, que ho permet cada vegada.

La darrera setmana, el consell de ministres del Gobierno de España, va aprovar el Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2022 que entrarà al Congrés de diputats espanyols aquesta setmana. Amb aquests pressupostos, el govern estatal ha manifestat que busca un augment del 7% del PIB, una reducció de la taxa d’atur fins al 14,1% i un major nombre d’oportunitats per a tothom, com han dit són els pressupostos de la recuperació justa.

Les grans línies mestres d’aquests pressupostos són:

  • Una xifra rècord d’inversions i de despesa social.
  • Aposta pel jovent, amb més despesa destinada al sistema de beques i a la formació professional. Més edificació d’habitatges socials, i un fons de recolzament destinat al lloguer per promoure l’emancipació.
  • Augment de la despesa social, augment de les pensions, augment del sou de funcionaris i augment de la despesa destinada a la dependència dels més grans.
  • Un pla de recuperació econòmic dirigit a les pimes, que inclou la modernització i digitalització del teixit industrial, així com la recuperació del sector turístic.
  • Tot suportat per l’entrada de fons europeus i l’increment de la recaptació tributària donada per la recuperació econòmica, el creixement de la demanda interna i la creació de llocs de treball prevista.

Fins aquí, res a dir, és la típica proposta d’un govern d’esquerres. PSOE i Podemos compten per la seva aprovació al Congrés amb els partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, compta amb el PNB i amb ERC, de fet els necessiten com aigua caiguda del cel.

tempsdepressupostos2El problema no ve del pressupost, que després servirà més o menys, el problema és un altre, el problema és endèmic i recorrent, el problema és la manca d’execució del pressupostos a Catalunya.

Som al mes d’octubre, queden 3 mesos per acabar l’any, i només s’ha executat el 15% de les inversions pressupostades a Catalunya. Una vegada més, amb els pressupostos del 2021, i tal com va passar amb els pressupostos del 2020, 2019, 2018, 2017 i anteriors, els pressupostos de l’estat espanyol amb Catalunya són incomplerts de forma reiterada i sense cap conseqüència. Ens menteixen.

ERC va dir molt clarament que calia que es complissin els pactes pressupostaris del 2021 per a treballar els comptes de l’any vinent. També és molt clar que no s’han acomplert. Què farà ara ERC? Aprovar com un “babau” uns nous pressupostos del 2022 que no seran mai executats a Catalunya? Seguirà acceptant la repressió econòmica en manca d’inversions, en manca d’infraestructures que empobreix cada vegada més el nostre país? Seguirà acceptant que l’execució de pressupostos a Catalunya no arribi ni al 50% mentre que a Madrid passa del 150%? Senyors d’ERC, vau dir de reunir-vos cada 4 mesos per controlar el dèficit d’execució pressupostària, ho heu fet? És clar que no.

Tothom a Catalunya sap que el temps de pressupostos, temps de prendre el pèl. Acceptarà ERC ser còmplice un any més d’aquesta estafa, d’aquestes mentides, d’aquest engany al poble català? Perquè ho serà. Serà còmplice, i no serveix dir que vol evitar la caiguda dels socialistes per evitar l’entrada d’un govern de dretes espanyol, que ja sabem és un govern d’ultradreta. No oblidem i no perdonem, que els socialistes van impulsar i signar, igual que el PP i C’s, l’aplicació del 155 a Catalunya, i la posterior repressió.

tempsdepressupostos3Ara com ara, el Gobierno no està disposat a fer concessions, només ho està a donar almoines. No és acceptable. No és recomanable. No hem de cedir, ni ERC, ni Junts, ni la CUP. Ells necessiten els pressupostos, doncs perfecte, nosaltres volem rebre de forma directa els ajuts dels fons europeus, volem el traspàs de RENFE-ADIF, volem el català com a llengua de primer ordre al nostre país, volem la fi de la caça i captura dels nostres exiliats començant pel president Carles Puigdemont, volem la finalització de tota repressió policial i judicial que només es pot garantir amb la marxa immediata de tots els cossos policials de l’estat causant de l’atac al nostre poble, volem el retorn de tot el patrimoni confiscat a institucions catalanes i a ciutadans durant el franquisme, volem les transferències en ports i aeroports.

Però l’estat no vol ni tractar aquests punts, ells només volen que signem els pressupostos, ells són mentiders, si ens deixem dir mentides, mentides ens diran. Són estafadors, si ens deixem estafar, estafes en rebrem.

Si ERC es deixa enganyar, entabanar i estafar, ho farà a consciència i amb ple coneixement de causa, no val dir que no ho sabia. Ho sap perfectament, si s’ho deixa fer, significa que ERC també enganya, entabana, menteix i estafa. Veurem que tria.

 

Cuideu-vos molt,

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya