VACUNA VESTIDA DE FARALAES

vacaunafaralaes1

Per diferents motius, però per segona setmana consecutiva toca parlar de banderes, encara que aquest cop la bandera és el que menys importa, més enllà de fer-ho com a folklòric embolcall del preuat contingut intern.

Per fi, les necessàries, desitjades, esperades i benvolgudes primeres dosis del vaccí anti-covid-19, comprades per la UE, han arribat, i en poques hores començaran a ser distribuïdes per tot l’estat. Queda molt per a la solució, queda molt a fer, hem de viure més rebrots, més infeccions i malauradament més morts, però avui és el principi de la fi.

Transformar aquesta important, bona, molt bona, boníssima, magnífica notícia en un acte patriòtic és de molt mal gust. Ofèn, sobta, empipa i causa una certa urticària veure les primeres imatges de l’arribada de la vacuna vestida de faralaes amb el logo del Gobierno de España i la rojigualda rodejant-la.vacunafaralaes2

És una manca de respecte per a tota la gent que hem patit, que aquest cop som tota la gent, que siguin precisament els ineptes negligents de El Gobierno, ells! que han fet una gestió tan nefasta de la pandèmia, ells! que no ens van protegir ni sanitàriament ni econòmicament, ells! que han col·laborat a l’expansió del virus i a la crisi generada, ells siguin els qui semblin els primers a córrer per posar les seves brutes urpes al vaccí, que es vulguin presentar com els nostres salvadors.

Jo hi crec en el vaccí i els seus efectes, 100% hi crec, crec amb el Dr. Ugur Sahin, el CEO de l’empresa alemanya BioNTech, hi crec en el seu equip d’investigadors, i hi crec en nosaltres, que l’hem pagat i la pagarem. Aquesta vacuna ens pertany, que la polititzeu, que hi feu propaganda, que la taqueu amb els vostres símbols, que us n'apropieu d’ella amb aquest ranci populisme nacionalista de sempre em molesta especialment en un tema tan sensible com aquest... El vaccí no és vostre, la solució no ha vingut per vosaltres, el mèrit tampoc.

vacunafaralaes3Increïble. Seria divertit si no fós un tema que ha fet i fa patir tanta gent.Poseu la bandera als estancs com fins ara, emboliqueu els productes que us doni la gana amb ella, etiqueteu brandi, mantega, pots de cigrons, formatge semi, oli del bò, vi de tetra-brick, embotit de chopped, etc., pinteu amb fum la bandera al cel amb aviadors que després confonen els seus colors, us podeu posar la vostra bandera allà on us hi càpiga. No ens enganyeu!, hem vist el vostre patriotisme quan veu deixar entrar el virus sense fer-hi res, hem vist el vostre patriotisme quan heu impagat les prestacions als treballadors, hem vist el vostre patriotisme quan heu fet pagar la quota dels autònoms, hem vist el vostre patriotisme quan no heu ajudat als empresaris de les pimes.

El vaccí arriba a Europa, cap altre país de l’UE ha posat la bandera a aquest, a la solució de la pandèmia. A España, com sempre, falsos! Ganduls! Sabem quin és el vostre patriotisme, un patriotisme de pa sucat amb oli, és el patriotisme que es redueix a embolicar, posar pancartes i fer numerets de tot i amb tot, sobretot d’allò que us és aliè.

Ara bé, i, dit això, si una cosa ha sobtat de tot aquest episodi és: que la dreta rància i fatxa espanyola també ho critica. L’Alberto Rivera ho critica. La Ayuso, que va posar la bandera amb les 7 estrelles per distribuir mascaretes, ara s’emprenya. El PP de la Comunitat madrilenya ataca frontalment dient: “una pancarta tan grande como el número de fallecidos que han ocultado”. Toni Cantó ha publicat a twitter “no hay nada que no toquen y contaminen”.

Aquesta dreta ultradretana espanyola que inaugura festes, exposicions i concerts amb la bandera espanyola, que l’ha posat com a il·luminació nadalenca als carrers de Madrid, que la porta arreu on va, que la vesteix en samarretes, com a polseres, com a arracades, a les mascaretes, fins i tot a les calces i calçotets, ara es crispa i s’irrita quan el govern “de izquierdas comunista”, el govern “del coletas” s’apropia per fer-ne propaganda.

Per acabar, una pregunta: en una situació tan esperpèntica com aquesta, i d’exaltació patriòtica dels inútils, sabeu si les agulles de la vacuna seran normals o seran banderilles per als toros amb els colors de la rojigualda?

Bon Any, feu més bondat que mai i cuideu-vos molt!

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya