MORDOR

mordor1

Aquesta setmana no va haver-hi article el diumenge, ara us explico el motiu:

Ho sento, però tenia a l’agenda des de feia mesos un compromís inajornable amb la meva filla Mireia, veure de forma completa la versió estesa de El Senyor dels Anells, les tres parts seguides i només parant per anar a veure als meus pares, fer el vermutet i dinar uns canalons de foie i ceps que estaven...oh! Exquisits!

És la tercera vegada que fèiem aquesta “frikada”, la darrera havia sigut fa més de 5 anys, us ho recomano, penseu que aquesta obra mestra del cinema es va gravar completa i només la van trossejar en tres parts per la seva exhibició comercial. Veure-la sencera és increïble, exigeix matinar, a les set ja estàvem com un rellotge davant la pantalla, i dedicar-hi tot el dia. Fer-ho, suposarà que mai més voldreu veure-la a trossos.

mordor2

En honor a un diumenge tan especial, l’article setmanal ha de fer referència a l’imaginari de J.R.R. Tolkien, i vist el que ha passat durant la setmana, com no pot ser d’un altra manera, ha de ser dedicat a Mordor, el país volcànic i sinistre a l’Est de Gondor i on es va forjar l’Anell Únic amb l’objectiu de dominar els pobles de la Terra Mitjana.

Dit de forma senzilla, sense embuts i directament: Mordor no sembla Espanya, Mordor és Espanya.

mordor3

L’existència de les ordes d’orcs de VOX, el soroll de sabres dels militars uruk-hai que demanen un cop d’estat, un d’ells que parla obertament de genocidi i vol liquidar a vint-i-sis milions de ciutadans, les càrregues policials realitzades pels trolls nacionals i benemèrits eixelebrats, les condemnes a músics i titellaires, i la persecució a líders socials i ciutadans catalans dissidents perpetrades per mags Sarumanians armats amb togues i corromputs per la seva ideologia i poder, nazgûls disfressats de periodistes mesetaris mordorians que són propagandistes a sou, i finalment, un rei emèrit i el seu preparao fill que foten el que els hi surt dels coll... amb el suport d’orcs, uruk-hai, trolls, mags sarumanians i nazgûls, qué és realment el suport de tots ells al règim que va instaurar i imposar el dictador assassí Franco Sauron.

Espanya: Foscor. Foc. Tirania. Corrupció. Feixisme. Violència. Ultradreta. Dictadura. Por. Un estat sense cultura democràtica. Un estat sense ànima pròpia ciutadana. Un estat sense llibertat amb la creença que les coses s’han d’imposar per la força, sense urnes, per decret, per l’única llei del “ordeno y mando”, i prou. Un estat corromput per anys de feixisme i de falsa transició, un estat que no ha sigut capaç de passar pàgina com cal, que no ha sigut capaç de fer net i erradicar tota la maldat que ha quedat a dins, infiltrada i vertebrada en gran part de les seves elits. Això és Espanya i Mordor és això. Quin fàstic!

mordor4Mordor té molts enemics, són els bons, Aragorn, Frodo, Gandalf, Gimli, Legolas, Sam, Pippin, Merry, Boromir, Faramir, Éowyn, Éomer, Théoden, Elrond, Galadriel, Arwen, Haldir, tots els elfs, els humans, els nans i els hòbbit. Cap d’ells per si sol pot vèncer el poder de Mordor, ningú escapa de l’ull que tot ho veu, però esdevenint aliats aconsegueixen el seu objectiu d’acabar amb la tirania i la maldat.

L’Espanya de Mordor també té enemics: els independentistes, Catalunya i els catalans, els bascos, els republicans, l’esquerra, els ateus, els que pensen, els que són diferents, els demòcrates de veritat. L’Espanya de Mordor té 26 milions d’enemics que els molesten i als que vol i cal assassinar.


Com diu la Dama elfa Galadriel, “només tu pots decidir que fer del temps que se t’ha donat”. El meu temps i la meva llibertat és “my preeeeciousssss”.

Cuideu-vos molt!

 

Xavier Mas i Casanova

Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya