auschwitzCAMÍ A AUSCHWITZ

Acabats de tornar de Cracòvia i tot bé.

Una magnífica ciutat per visitar en 3 o 4 dies. Petitona, de clima inestable i fred però de càlida rebuda, de portentosa i autòctona gastronomia, ciutat econòmica pel visitant, i amb força Història, ja sigui història medieval, moderna o contemporània, història tant polonesa en particular com europea en general. La visita a la ciutat es complementa amb un parell d’obligades excursions a menys d’una hora de camí, una a les impressionants mines de Wieliczka i l’altre als camps de concentració nazis d’Auschwitz-Birkenau.

Camí a Auschwitz, a l’autocar que ens portava, van posar un breu documental on explicaven els orígens del que anàvem a veure. Del que van dir literalment en aquell documental, fet per polonesos, entenc, i traduït al castellà, vaig fer un tuit " https://twitter.com/economiacat1/status/979295378037198848 " que dèia exactament:

“Estic camí d’Auschwitz. Han posat un documental, 3 frases:auschwitz
- El món no volia creure, va callar, mirava a un altre costat.
- Els nazis aplicaven les lleis al seu interès, la gent ho va justificar.
- Els innocents eren torturats mentre els assassins actuaven lliurement.
Us sona?”

...I es desfermà la tempesta! Entre comentaris, retuits i marques de “m’agrada”, més de dos mil imputacions. Entre aquests comentaris, hi ha molts de positius, altres de desaprovació i molts carregats d’insults. Curiós això d’anar insultant, fins i tot odiar de forma gratuïta a la gent que no coneixes, que no saps com és, que només ha expressat una opinió, i en aquest cas ni això, ja que si llegiu el meu comentari fet a twitter, podeu veure i llegir que era un missatge simplement descriptiu. 

Què és el que va fer creure als insultadors intolerants que estava comparant l’Alemanya de la Segona Guerra Mundial amb l’Espanya actual? Potser el logotip d’economiacat.cat que és una Senyera? Potser l’idioma català? O potser el seu subconscient o el conscient que els fa saber que era aquesta la comparació que feia precisament?

La veritat era que la meva intenció era fer un paral·lelisme entre l’alemanya intolerant i autoritària convertida en assassina en massa, i la situació de l’Espanya avui, que sense assassinar (encara) està actuant de forma repressora i torturadora amb la divergència d’opinió. Igual que fa quasi vuitanta anys, Europa no vol creure, prefereix mirar cap a un altre costat. Igual que fa quasi vuitanta anys, des d’aquesta Espanya autoritària, apliquen les lleis de forma interessada, fent inclòs una interpretació atípica, rebuscada i irreal que només es pot sostenir per la inexistència de la separació de poders, cosa que succeeix a les dictadures. Igual que fa quasi vuitanta anys els innocents (gent que només volia impulsar el vot, la democràcia) són torturats, almenys psicològicament, doncs treure la llibertat dels que no han fet res és una tortura, mentre els torturadors campen lliurement, agredint a la intel·ligència, a la llibertat i als drets humans d’un poble.

El documental mostrava més coses que mostren un paral·lelisme clar i evident entre l’Alemanya nazi i l’Espanya actual, coses com què la propaganda nazi llençava missatges perquè la població alemanya no comprés productes jueus, paral·lelisme clar amb el boicot de compra de productes catalans que estem patint. També temes com la crema de llibres de l’any 1933 a obres anti-alemanyes, és a dir obres d’escriptors jueus, marxistes i pacifistes, i que té un gran paral·lelisme amb els que reclamen un tancament “boig” a TV3. Mitjans de comunicació que falsegen tot el que diuen sobre Catalunya amb un únic objectiu, fer missatges propagandístics i no informar sobre els fets que estan succeint, parlar de violència on no existeix, posar com actuacions dels altres les actuacions pròpies, parlar d’un context totalment irreal. Etc.

Camí a Auschwitz, m’he adonat que encara que ens faci mandra, que ens faci por i que ens costi de creure, les situacions són paral·leles, l’odi cap els catalans existeix, és notable, és notori i és manifest. No sabem els motius, ells tampoc els saben, però l'odi hi és.

 

Xavier Mas Casanova
Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya