tren  És altament perillós utilitzar la paraula Referèndum aquests dies, és una paraula maleïda a Espanya, de fet ho és a totes les dictadures. Representa l’acte democràtic per excel·lència, la presa de decisions directa dels ciutadans exercint el dret de sufragi per decidir el seu acord o desacord.

Però molt més perillós, i també trist, és viure en un país no democràtic com ho és Espanya, molt més perillós és perdre la dignitat i la capacitat de llibertat, com està portant a terme l’estat espanyol. Perill de veritat és entrar en el joc de la deriva de llibertats bàsiques col·lectives, com ho és la llibertat d’expressió i de manifestació. Perill és ser governat per un partit nacional-ultradretà embogit, que ha obert una espècie de barra lliure contra els catalans, on tot s’hi val, i que no compleix cap, ni un, dels principis en què se sustenta l’estat de dret. Perill és que els ciutadans d’aquest estat, molts d’ells demòcrates en el passat, avui estiguin totalment ebris i desbocats per l’odi als demòcrates catalans.

Així han començat molts genocidis, i així s’intenta portar a terme el genocidi català, un genocidi que intenta exterminar les idees diferents dels catalans que no volen seguir formant part d’un ramat espanyol, un ramat en blanc i negre que troba normal la persecució de les urnes, que troba normal l’acció de les forces repressores, mal anomenades de seguretat, perquè es retirin de les impremtes cartells electorals que parlen de democràcia, que troba normal que s’intervinguin els comptes de la Generalitat i l’autonomia, que troba normal que es bloquegin webs, que troba normal que s’intervingui el correu, que troba normal que un fiscal que rep instruccions directes de Rajoy ens digui que estem abduïts, que troba normal que s’envaeixin els espais dels mitjans de comunicació, que s’identifiqui i s’intimidi a alcaldes, funcionaris i treballadors, que es confisqui una escombra i un pot de pintura com material subversiu, que es prohibeixin actes polítics a Catalunya, a Madrid, a Vitòria, a tot arreu que on es parli o debati sobre el referèndum, que ens amenaci  el cap del govern espanyol dient que li obligaran a fer el que no vol fer. Què serà?, que no sigui el que ha publicat el diari ABC de que Catalunya quedaria fora d’Eurovisió... Realment horrorós... o potser patètic.

Diaris, policies, jutges, intel·lectuals de pacotilla que tenen interessos a continuar formant part del ramat, que s’han beneficiat de l’actual sistema no democràtic, del sistema espanyol, han perdut tota la seva credibilitat. Els demòcrates catalans no tenim por, som persistents, volem ser lliures i viure en un món millor, un món en color, un món fet a la nostra mida i desig, un món en benestar, un món fora d’Espanya.

Referèndum, referèndum, referèndum. Gens de por a pronunciar aquesta paraula.

Llibertat, llibertat, llibertat. Un orgull lluitar per ella.

Catalunya, Catalunya, Catalunya. Només amb la independència tindrem benestar psicològic, ètic i econòmic.

Votarem l’1-O i votarem SI.

Xavier Mas Casanova
Economista Col·legiat núm. 9493
Professor/Consultor ADE – UOC Universitat Oberta de Catalunya